Воркшоп для фахівців інклюзивно-ресурсних центрів Луганщини

01–02 червня 2020 року фахівці інклюзивно-ресурсних центрів Луганщини взяли участь у воркшопі «Об’єднувальна комунікація громад: мистецтво подолання непорозумінь. Стратегія побудови ефективної комунікації з батьками дітей з особливими освітніми потребами».

Захід відбувся за підтримки Українського центру ненасильницького спілкування і примирення «Простір Гідності» в межах проєкту «Педагогіка миру». Воркшоп проводив тренер-психолог, інженер порозуміння Українського центру ненасильницького спілкування і примирення «Простір Гідності» Олег Іванов.


Учасники заходу ознайомились із методом ненасильницького спілкування (ННС) американського психолога доктора Маршалла Розенберга. Вищезазначений метод ґрунтується на емпатії: пропонується змінити звичну стратегію мислення і поведінки в конфліктних ситуаціях з реактивної (відповідь на подразник) на усвідомлену й співчутливу, постійно турбуватись про себе (свої потреби) та в діалозі з людьми уникати оцінок і критики, натомість звертати увагу на факти, власні почуття та почуття і потреби опонента.

Виконуючи практичні завдання (кейси), освітяни опрацювали суперечливі питання, які виникають у їхній професійній діяльності, навчились «проживати» конфліктну ситуацію за допомогою «чотирьох стільців» Розенберга, проаналізували «мову життя» з позиції «шакала» та «жирафа». На прикладах тренер продемонстрував, що життя без насильства цілком можливе як на особистісному, міжособистісному, так і соціальному рівні.

Сподіваємось, що представлені методи стануть у пригоді педагогам під час роботи з батьками дітей з особливими освітніми потребами.